Eerste WarmteWinWoning opgeleverd in Delden

Op 1 oktober is de eerste WarmteWinWoning van Nederland onthuld. De woning staat in Delden. De woning wordt verwarmd door een warmtewinmuur. Dat is op zich geen nieuw concept, maar toepassing in een woning is dat wel.

Met een warmtewinmuur wordt het mogelijk omgevingswarmte op te vangen. Middels een speciaal ontwikkelde modulerende warmtepomp wordt water op temperatuur gebracht en met behulp van een slimme thermostaat via een leidingstelsel door een woning getransporteerd en/of wordt gebufferd voor gebruik op een later tijdstip. Het principe van de warmtewinmuur gaat uit van een met glycol gevuld leidingstelsel dat is aangebracht in de prefab buitenmuur (sandwichelement) met passiefbouw eigenschappen. Het glycol onttrekt warmte aan de wand. Die warmte is afkomstig van zowel de zoninstraling als van langsstromende lucht, aan met name de buitenzijde maar ook in enige mate aan de spouwzijde.

De warmtewinmuur is ontwikkeld door Jansen de Jong Bouw Hengelo BV. Met een warmtewinmuur kan een aanmerkelijke energiebesparing gerealiseerd worden en daarmee een aanmerkelijke emissiereductie. Het nota-verschil tussen een woning met een reguliere HR-ketel of een warmtewinmuur kan volgens Janssen de Jong Bouw oplopen tot 45%.